• Nowy

Triphala - mieszanka ajurwedyjska

19,50 zł
Brutto

To słynna, ajurwedyjska kompozycja ziołowa, która pobudza procesy detoksykacyjne, reguluje pracę jelit i odżywia mikroflorę jelitową. Triphala oznacza dosłownie „trzy owoce”. W jej skład wchodzą: amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula). Główną korzyścią stosowania mieszanki jest regularna praca jelit oraz ich doskonała kondycja. Triphala wpływa też pośrednio na poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także poprawia nastrój.

Waga: 100 g

Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Dostawa

 

Reklamacje

Skład: owoce amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula) zmielone i połączone w równych proporcjach, najwyższej jakości. Bez dodatków i wypełniaczy
Część rośliny: owoc (w postaci proszku czyli triphala churna)
Tradycyjna medycyna: Ajurweda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zdrowie: prawidłowa odporność, zdrowe serce, prawidłowe trawienie i krążenie, źródło antyoksydantów
Zastosowanie: oczyszczanie i wzmocnienie organizmu
Przeciwwskazania: wystąpienie nadwrażliwości, ciąża, karmienie piersią, choroby jelit wymagające ograniczenia podaży błonnika w diecie
Waga: 100 g

Triphalę skomponowano w Indiach około 1000 lat temu. Mieszanka szybko zajęła istotne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej, według której dobra kondycja jelit jest fundamentem zdrowia całego organizmu. Do podobnych wniosków doszła także medycyna współczesna, odnajdując korelacje pomiędzy stanem jelit i obecnej w nich mikrobioty a wieloma aspektami ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, dysbioza, czyli zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, może prowadzić nie tylko do zaparć, wzdęć i pogorszenia trawienia, ale też do osłabienia odporności, obniżenia nastroju, zmniejszonego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, pojawienia się alergii i nietolerancji pokarmowych oraz rozwoju stanów zapalnych, np. w stawach. Trzeba tutaj dodać, że triphala nie tylko dba o prawidłową pracę jelit, ale też odżywia obecną w nich korzystną mikroflorę, będąc tzw. prebiotykiem.

Mówiąc językiem Ajurwedy, triphala równoważy wszystkie trzy dosze, z których zbudowane jest ludzkie ciało i umysł - dosze vata, pitta i kapha. Każdą doszę reprezentuje szeroki zbiór cech psychofizycznych i te cechy, które w nas dominują, warunkują naszą konstytucję dosz. Przykładowymi cechami w tym temacie są np. budowa ciała, przemiana materii, odczuwanie ciepła i zimna, struktura włosów, poziom energii czy sposób radzenia sobie z emocjami (impulsywność/opanowanie). Nasza natura składa się zatem z doszy dominującej i w mniejszym stopniu z dwóch pozostałych. Według Ajurwedy, aby utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie, należy dążyć do tego, aby wzmocnić dosze niedominujące i złagodzić tę dominującą. Wpływa na to przede wszystkim styl życia, czyli sposób odżywiania, aktywność fizyczna, podejście do pracy i odpoczynek. Ogromny udział w równoważeniu dosz mają także określone zioła oraz ich mieszanki, takie właśnie jak triphala.

Triphala - działanie

Najważniejszym narządem, na który oddziałuje triphala, są jelita. Triphala delikatnie pobudza ich perystaltykę, przyczyniając się do regularnych wypróżnień, ale nie powoduje jednocześnie „rozleniwienia” jelit, tak jak środki przeczyszczające. Co więcej, triphala sprzyja regeneracji błony śluzowej, która wyściela jelito cienkie i grube oraz żołądek. Pomaga zatem uszczelnić jelita i wspomaga gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Składniki triphali dostarczają solidnej porcji błonnika, dlatego triphala pobudza rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, od której zależy dobra kondycja jelit. Warto pamiętać też, że mikroflora jelitowa wpływa pośrednio na odporność i nastrój. Triphala włączona do codziennej diety osób dotkniętych IBS (ang. irritable bowel syndrome, czyli zespół jelita drażliwego) wyraźnie poprawia funkcjonowanie jelit. Triphala jako bogate źródło błonnika pokarmowego pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Zastosowanie:

- zdrowie jelit
- prawidłowy cukier i cholesterol
- dobra odporność
- dobry nastrój

Dawkowanie i sposób użycia

Przez pierwsze 3 miesiące zaleca się stosowanie od pół do jednej płaskiej łyżeczki triphali (2-4 g) 2 razy dziennie: rano i wieczorem na pół godziny przed posiłkiem. Proszek należy wymieszać z niewielką ilością wody i całość wypić. Po 3 miesiącach dawkę można zmniejszyć do ¼-½ łyżeczki (1-2 g) stosowanej 2 razy dziennie j.w.

Źródła:

1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mikrobiota. https://dietalive.pl

Specyficzne kody

Powiązane produkty