• Nowy

Pau d’Arco kora (la pacho)

17,99 zł
Brutto

Pau d’Arco korzystnie wpływa na system odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi. Skutecznie wspomaga organizm w usuwaniu bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów.

Waga: 100 g

Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Dostawa

 

Reklamacje

Skład: Pau d’arco – kora cięta 100%. Surowiec najwyższej jakości
Część rośliny: kora
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Brazylia
Smak: delikatny
Zdrowie: prawidłowa odporność, prawidłowy cukier, mocna wątroba, trawienie, higiena jamy ustnej
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, pielęgnacja włosów, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, pielęgnacja oczu
Przeciwwskazania: ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych
Waga: 100 g

Pau d’Arco, inaczej la pacho (Tabebuia impetiginosa) pochodzi z Amazonii. Nazwa ta odnosi się zarówno do drzewa, jak i do jego wewnętrznej kory, która stosowana jest od wieków w medycynie tradycyjnej. La pacho posiada wiele lokalnych nazw, a będąc w Ameryce Południowej usłyszymy najczęściej o ipe-roxo lub taheboo. Rdzenni Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę nazywali pau d’Arco boskim drzewem i obdarzali je wielkim szacunkiem, ponieważ jego wewnętrzna kora była dla nich jednym z najważniejszych środków medycznych. Stosowali ją w przypadku ogromnej liczby dolegliwości, takich jak gorączka, malaria, przeziębienie i kaszel, anemia, infekcje bakteryjne i wirusowe, zakażenia grzybicze. Preparatami z kory uśmierzali wszelkie bóle i nakładali na rany po ukąszeniach jadowitych węży.

Z biegiem lat pau d’Arco stało się popularne w naturalnej medycynie całej Ameryki Południowej i Środkowej, a dziś interesuje się nim wiele badaczy medycyny współczesnej. W samej tylko bazie PubMedu zapisanych jest około 200 eksperymentów, w których testowano działanie la pacho oraz wyizolowanych z niego substancji aktywnych na nowotwory, bakterie, wirusy i grzyby, komórki odpornościowe i inne elementy krwi, narządy wewnętrzne, enzymy i reakcje fizjologiczne.

Pau d’Arco - działanie:

- wspiera naturalną odporność i wspomaga mechanizmy obronne organizmu podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz zakażeń grzybiczych
- wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny
- pobudza produkcję czerwonych krwinek
- chroni wątrobę przed działaniem toksycznych substancji
- sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
- wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych drobnoustrojów i zbędnych produktów przemiany materii
- wspiera procesy trawienne i pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelitowej

Pau d’Arco - zastosowanie:

- w celu utrzymania prawidłowej odporności
- dla ogólnego wzmocnienia organizmu
- pomocniczo przy odtruwaniu i oczyszczaniu organizmu
- w celu usprawnienia funkcji układu pokarmowego
- odwar z kory można stosować zewnętrznie

Substancje bioaktywne obecne w korze pau d’Arco to przede wszystkim lapachol i beta-lapachon należące do furanonaftokinonów oraz kinony i naftokinony. Obok nich znajdują się także glikozydy fenolowe, dialdehydy cyklopentenowe, irydoidy i benzenoidy.

Pau d’Arco - dawkowanie i sposób użycia

Herbata (kora cięta):
1-2 łyżki kory zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut na małym ogniu. Przykryć i odstawić do naciągnięcia na 30 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie.

Odwar można zastosować zewnętrznie do przemywania skóry twarzy i ciała, włosów, narządów płciowych i odbytu, do płukania gardła i jamy ustnej oraz w postaci okładów na oczy.

Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 50-60%. Macerować minimum 14 dni. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).

Kora mielona:
Zmieloną korę można zażywać doustnie w ilości 1-2,5 g dziennie.

Wyciąg na winie:
Proporcje 1:5. Wino czerwone lub białe wytrawne. Macerować 1 miesiąc. Wypijać 25 ml wyciągu raz dziennie.

Synergia

Korzystny wpływ na odporność wzmocni vilcacora.

Przeciwwskazania

Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.

Działania niepożądane

Bardzo wysokie dawki produktu mogą spowodować nudności, bóle głowy i brzucha, wymioty i biegunkę.

Charakterystyka rośliny

La pacho (Tabebuia impetiginosa lub Handroanthus impetiginosus) to drzewo z rodziny Bignoniaceae. Występuje w Ameryce Południowej i Środkowej, rzadziej w południowej części Ameryki Północnej. Zasiedla głównie amazońskie lasy deszczowe, ale spotkać je można także w parkach i ogrodach, gdzie sadzone jest ze względów dekoracyjnych. W sprzyjających warunkach la pacho może dożyć 700 lat.

Drzewo to osiąga do 30 m wysokości. Jego charakterystyczną cechą są duże, piękne kwiaty, które rozkwitają na nagim drzewie i utrzymują się przez zaledwie 21 dni w roku. Mają kształt trąbki, a ich długość może wynieść 8 cm. Z zewnątrz są intensywnie różowe, a wewnątrz żółte. Liście pojawiają się na drzewie zaraz po przekwitnięciu kwiatów i pozostają na nim aż do kolejnego okresu kwitnienia. Złożone są dłoniasto z 5-7 mniejszych listków o jajowatym kształcie i ząbkowanych brzegach. Owoce la pacho mają postać cienkich, zielonych strąków z nasionami, których długość może liczyć 50 cm.

Źródła:

1. http://www.umm.edu
2. http://www.rain-tree.com
3. http://www.superfoods-for-superhealth.com
4. http://pau-darco.pl
5. http://rozanski.li
6. http://lee.ifas.ufl.edu

Specyficzne kody

Powiązane produkty